SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA ŠPORTU NA ŠKOLÁCH - občianske združenie

Eva Murková - atletika

Murkova 01

Murkova 02

 

 

Eva Murková - členka Strediska vrcholového športu MŠ SSR Bratislava. Je viacnásobná slovenská i československá rekordérka v skoku do diaľky a v behu na 100 m, držiteľka československých rekordov v behu na 60m časom 7,21 sek., a v skoku do diaľky 699 cm / v hale / a 701 cm na dráhe. Výkonom 701 cm sa zaslúžila o to, ČSSR sa stala štvrtou krajinou na svete, ktorá mala skokanku s výkonom 7 m a bola trinástou ženou na svete, ktorá prekonala hranicu 7 m.

Za svoje športové výkony dostala ocenenie majster športu.

Sen o siedmich metroch

Už ako dieťa som chcela byť najlepšia medzi  svojími rovesníkmi v rôznych detských disciplínach a súťažiach.

V stredoškolskom veku som sa dala na závodnú dráhu  v ľahkej atletike a priťahovala ma diaľka a šprinty.

Vždy ma fascinovala myšlienka dokázať niečo viac ako všetci ostatní. V skoku do diaľky som  sa postupom času vypracovala tak, že som v celom  Československu nemala súperky  a často som súťažila iba sama so sebou.

Mnoho krát som posúvala vtedajší českoslo-venský rekord v skoku do diaľky žien k magickej hranici 7-ich metrov. Veľmi som snívala o ich prekonaní, o prekonaní magickej hranice siedmich metrov.

Mala som svoj cieľ i sen. Tá túžba ma neustále hnala dopredu za svojím snom. Potom prišla Zlatá tretra Európy v Ostrave v máji 1984. Cítila som, že na to mám, že „už to môže prísť, že tých 7 metrov skočím“. Legálne, bez pomoci vetra, bez pomoci súperov iba ja sama. 

Rozbieham sa na svoj prvý pokus a veľmi sa sústredím, skočím však „iba“ 682 cm. Čo by dnes dali za tento výkon ženy na Slovensku? Potom som skákala ďalšie 4 pokusy, všetko bez prešľapu, ale všetko menej ako 7 metrov. Prišiel posledný pokus.

 Stojím pripravená na svoj posledný pokus. Nevnímam tribúny ani trénera, aj tribúny akoby stíchli. Verím si a viem, že všetci veria mne. Rozbieham sa a cítim to. Teraz to musí prísť. Odrážam sa a viem, že dobre, že to nie je prešľap. Od dosky ma to vymrštilo hore a ja letím a letím... V duši mám jedinečný pocit, ktorý sa nedá opísať, len precítiť. Dopadám a rozhodcovia merajú môj skok. Chvíľa netrpezlivého ticha a na svetelnej tabuli sa objaví číslo 700! Dokázala som to. Tribúny šalejú potleskom a ja viem, že ten pocit pri skoku bol sedemmetrový. Môj sen o siedmich metroch sa naplnil, sen ktorý ostane v mojej pamäti do konca života, sen ktorý som mohla prežiť iba ja sama a na celý život. Iná Slovenka doposiaľ  takúto diaľku ešte neskočila.

Už veľa vody pretieklo od toho skoku dole Dunajom, ale ten pocit vo mne stále je. Sedem-metrový.  

    Screenshot 88    

    logo demi sport 01     brimo party stan 01

    reklama proschool 01      reklama pax tour