SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA ŠPORTU NA ŠKOLÁCH - občianske združenie

VIEŠ TO? TELO – TELO Vedomostná súťaž z telesnej a športovej výchovy pre žiakov II. stupňa základných škôl


Slovenskej asociácii športu na školách (ďalej len „SAŠŠ“), ktorej hlavným poslaním je napomáhať rozvoju športovej činnosti detí a mládeže, zamestnancov v školstve, podieľať sa na formovaní trvalého vzťahu detí a mládeže k športu, spájať svoje aktivity s výchovou a vzdelávaním, najmä s formovaním zdravého životného štýlu – záleží,  aby aj v súčasných časoch, keď vyučovanie telesnej a športovej výchovy je obmedzené na teoretické vyučovanie, resp. na dištančnú formu vyučovania sme pomohli s touto neľahkou úlohou našim učiteľom TŠV -  učiť  žiakov teoretické vedomosti z predmetu TŠV.

Učivo v predmete telesná a športová výchova je koncipované primárne na motorické učenie.  Pohyb je v živote človeka veľmi dôležitý. Primeraná pohybová aktivita je jedna z najjednoduchších ciest k zlepšeniu a udržiavaniu vlastného zdravia. Je potrebné preto popri výučbe pohybovým návykom v jednotlivých športových a pohybových aktivitách venovať sa aj základom teórie TŠV, ktorá žiakom pomôže lepšie pochopiť význam pohybových a športových aktivít z rôznych hľadísk. TŠV zasahuje do rôznych vedných odborov, resp. o pohybe ako takom sa žiaci učia na hodinách biológie (oporná a pohybová sústava, srdcovocievna sústava, dýchacia sústava), fyziky (napr. Newtonove pohybové zákony), chémie (chemické, prvky, zlúčeniny, ale aj chemické reakcie prebiehajúce v organizme pri pohybe atď.)

Pripravili sme preto pre žiakov 2. stupňa základných škôl z ôsmych a deviatych ročníkov vedomostnú súťaž vo forme kvízov. Veríme, že to bude príležitosť pre žiakov naučiť sa niečo nové a príležitosť  pochopiť význam pohybových a športových aktivít pre zachovanie zdravia  z rôznych oblastí,  pre učiteľov možnosť, ako žiakom pomôcť zodpovedať na vedomostné otázky.

AKO PREBIEHA S ÚŤAŽ

1.       Ako súťaž jednotlivcov.

2.       Do súťaže sa môže zapojiť každý žiak II. stupňa základnej školy navštevujúci ôsmy a deviaty ročník.

3.       Postupne pre vás pripravíme päť kôl otázok formou vedomostných  kvízov. Každý kvíz bude obsahovať 5 - 10 otázok.

4.       Otázky kvízu budú distribuované raz týždenne.

5.       Na vypracovanie otázok každého kola budú mať súťažiaci žiaci čas týždeň.

6.       Otázky  budú hodnotené bodmi.

 Témy jednotlivých kôl:

               I.     kolo venované sústavám- (oporná a pohybová, srdcovocievna, dýchacia),

             II.     kolo venované biomechanike – napr. Newtonove pohybové zákony,

           III.     kolo venované fyziológii – fungovanie organizmu pri pohybovej aktivite,

           IV.     venované zdrojom energie pre ľudský organizmus – bielkoviny, tuky, cukry,

             V.     kolo venované kultúre, architektúre , ekonomike v športe a iné.

A K O  N A  TO

Žiaci

Vyplnia, resp. odpovedia na otázky vedomostného kvízu. Pre identifikovanie žiaka  napíšu svoje meno, názov školy a ročník, ktorý navštevujú.

Učitelia

Koordinujú žiakov, zozbierajú vyplnené otázky z jednotlivých kôl od svojich žiakov a pošlú ich na vyhodnotenie na sekretariát SAŠŠ na adresu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. . Každé kolo samostatne v týždňových intervaloch.

1.       Kolo – otázky zverejnené 20.10.2020 / vyplnené kvízové otázky zasielať do 29.10.2020

2.       Kolo – otázky zverejnené 30.10.2020 / vyplnené kvízové otázky zasielať do 5.11.2020

3.       Kolo – otázky zverejnené 6.11.2020 / vyplnené kvízové otázky zasielať do 12.11.2020

4.       Kolo – otázky zverejnené 13.11.2020/ vyplnené kvízové otázky zasielať do 19.11.2020

5.       Kolo – otázky zverejnené 20.11.2020/ vyplnené kvízové otázky zasielať do 26.11.2020

Súťaž začína 20.10.2020

The physics of sportsVyhodnotenie súťaže

Vypracované kvízové otázky od žiakov z každého kola vedomostnej súťaže sa postupne spracujú, za správne odpovede sa priradia body. Po poslednom kole spočítajú body každého žiaka za všetky kolá súťaže.

20 žiakov, ktorí získajú najviac bodov   v súčte za všetkých päť kôl budú ocenení  vecnou cenou, ktorú výhercom venuje SAŠŠ. Ocenených bude aj 5 najaktívnejších škôl.

SAŠŠ si vyhradzuje právo zmeny v nastavených podmienkach vedomostnej súťaže z predmetu telesná a športová výchova.

 

T E Š Í M E  S A  N A  V A Š U  Ú Č A S Ť